Za stan zdrowia organizmu bezpośrednio odpowiada układ odpornościowy. Jest to system narządów, komórek, przeciwciał i cząsteczek sygnałowych, które stale uczestniczą w reakcjach odpornościowych. Na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego wpływa prowadzony styl życia, w tym zachowania żywieniowe, do których należy ilość oraz jakość żywienia. Szczególnie ważnym elementem odżywienia wzmacniającego układ immunologiczny jest stosowanie diety przeciwzapalnej, eliminującej z jadłospisu cukry proste, takie jak: ciasta, słodycze, słodzone napoje.
Można też wyróżnić kilka szczególnych rodzajów żywności, których spożycie będzie wzmacniało odporność. Do najważniejszych z nich należą:
Kiszonki – warzywa i produkty mleczne poddane procesowi fermentacji, zawierające bakterie probiotyczne. To produkty wspierające odporność w przewodzie pokarmowym, hamujące rozwój patogenów. Ponadto kiszonki wspierając florę bakteryjną jelit przyczyniają się do wytwarzania niektórych witamin, działają przeciwnowotworowo oraz poprawiają profil lipidowy.
Kolorowe, sezonowe warzywa i owoce – źródło antyoksydantów, związków działających przeciwzapalnie, takich jak antocyjany, bioflawonoidy. Im więcej różnokolorowych warzyw w diecie, tym większa szansa dostarczenia dobroczynnych związków wspierających odporność. Ponadto warzywa i owoce są również źródłem błonnika będącego prebiotykiem, odżywiającym florę bakteryjną jelit.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 – to tłuszcze niezwykle pomocne w regulacji odporności w chorobach przewlekłych, autoimmunologicznych, takich jak m.in. reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Hashimoto. Ich przeciwzapalne działanie w efekcie łagodzi ból poprawiając komfort życia. Cenionym źródłem kwasów omega-3 w diecie są siemię lniane, olej lniany, nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) oraz tłuste ryby morskie
Regularne spożywanie sezonowych warzyw i owoców, olejów roślinnych oraz kiszonek może znacząco wpłynąć na zdolności obronne ustroju. Warto więc zadać pytanie, jak często te produkty goszczą w Państwa diecie?
Źródła:
- https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/naturalne-wspomaganie-odpornosci-w-chlodne-dni/
- Djuricic I, Calder PC. Beneficial Outcomes of Omega-6 and Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Human Health: An Update for 2021. Nutrients. 2021 Jul 15;13(7):2421. doi: 10.3390/nu13072421. PMID: 34371930; PMCID: PMC8308533.
- Lee AH, Dixit VD. Dietary Regulation of Immunity. Immunity. 2020;53(3):510-523. doi:10.1016/j.immuni.2020.08.013
- Gutiérrez S, Svahn SL, Johansson ME. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. Int J Mol Sci. 2019;20(20):5028. Published 2019 Oct 11. doi:10.3390/ijms20205028